Hoeveel iemand maximaal kan lenen, is bij wet bepaald. Bij DeVinq maken we dan ook gebruik van de actuele wet- en regelgeving om tot een verantwoorde maximale hypotheek te komen. Samen met onze klanten doorlopen we hiervoor een aantal stappen:
1: Het inkomen bepalen
Eén van de belangrijkste stappen in het berekenen van de maximale hypotheek is het vaststellen van je inkomen. Het inkomen bepaalt voor een groot deel hoeveel je mag lenen. Hoe hoger je bruto-inkomen, hoe meer je kunt lenen. Ook de manier waarop je je inkomen verdient heeft invloed op de hoogte van de hypotheek. Ben je bijvoorbeeld zzp’er? Dan gelden er andere regels dan bij iemand met een vast contract.
2: Leningen of betalingsachterstanden
Heb je maandelijks veel financiële verplichtingen? Bijvoorbeeld een studieschuld die afgelost moet worden of (partner)alimentatie, dan blijft er minder van het inkomen over. Daarom kijkt DeVinq altijd naar eventuele leningen of betalingsachterstanden bij het berekenen van je maximale hypotheek.
3. Waarde van het huis bepalen
Je maximale hypotheek moet in verhouding staan met de marktwaarde van het huis dat je wilt kopen. De marktwaarde wordt bepaald door middel van een taxatie van het huis. Soms is er een hogere hypotheek mogelijk. Dat is het geval als je deze gebruikt voor de aanschaf van energiebesparende producten, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
4. Hypotheekrente bepalen
Ook de huidige hypotheekrente is van belang bij het bepalen van de maximale hypotheek. Is de rente hoog? Dan heb je ook hogere maandlasten. De hoogte van de rente is afhankelijk van de rentevast-periode die je kiest.
Overige stappen
Naast bovengenoemde stappen is er nog een aantal overige stappen die genomen moet worden om de maximale hypotheek te berekenen. Denk aan het berekenen van je eigen vermogen of een bouwdepot. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.
Komentar