top of page
  • Writer's picturedeVinq

Wat worden mijn maandlasten?


Wanneer je op het punt staat om een huis te kopen, wil je natuurlijk weten wat je maandlasten worden. Zeker bij starters kunnen de maandlasten bij een hypotheek veel onzekerheid met zich meebrengen. Want, hoeveel meer (of minder) ga je betalen ten opzichte van je huur? En hoe worden de maandlasten eigenlijk berekend?


Bepalen maandlasten

De maandlasten bij een huurhuis zijn heel overzichtelijk. Elke maand betaal je een nettobedrag aan je verhuurder, dat jaarlijks wordt verhoogd in verband met indexering. Bij een hypotheek ligt dan anders. De maandlasten voor een hypotheek worden onderverdeeld in bruto en netto lasten. De bruto lasten, bestaan uit de hypotheekrente en de aflossing en betaal je elke maand aan je geldverstrekker. Deze lasten hangen uiteraard af van de hoogte van de hypotheek, maar ook de hoogte van je inkomen en de looptijd van de hypotheek zijn van invloed. Trek je van deze lasten de eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek af, dan kom je op de netto maandlasten.


Annuïtair of lineair

Bij de keuze voor een hypotheek is het ook belangrijk om naar de verschillende aflossingsmodellen te kijken. Een hypotheek kan annuïtair of lineair worden afgelost. Bij een annuïtaire aflossing betaal je elke maand evenveel. De eerste jaren betaal je relatief veel rente en los je weinig af. Naarmate de tijd verstrijkt los je relatief veel af en is de rente relatief laag. Kies je voor een lineaire hypotheekvorm dan zijn de kosten in het begin hoog en aan het einde van de looptijd laag. Starters kiezen meestal niet voor deze vorm.


Meer inzicht in jouw maandlasten?

Om een goed, overzichtelijk beeld te krijgen van wat jij per maand moet betalen (zowel bruto als netto) is het goed om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. De adviseurs van DeVinq leggen precies uit hoe jouw maandlasten worden berekend en geven inzicht en overzicht. Wel zo handig, toch? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Comments


bottom of page